Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αναλύσεις: Τι είναι Παραγωγική Ανασυγκρότηση;

 
Ημερησία  του Σαββάτου - Οικονομία, 18/1/2014

Πότε και πώς θα εισέλθει σε περίοδο ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και πότε θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας; Το ερώτημα «σέρνεται» αναπάντητο επί μήνες και έτη στην ελληνική δημόσια σκηνή. Αυτή η στήλη καιρό τώρα μονότονα απαντά ότι η λύση βρίσκεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Όμως δεν είναι απίθανο σε λίγο καιρό όλοι και όλες, προεκλογικό κλίμα γαρ και ενδεχομένως μακρά προεκλογική περίοδος, να ακούμε για παραγωγική ανασυγκρότηση σε όλες της κλίσεις και όλους τους χρόνους.

Με άλλα λόγια, η παραγωγική ανασυγκρότηση κινδυνεύει να έχει την τύχη που είχαν σε προηγούμενες δεκαετίες ο «εκσυγχρονισμός» και η «επανίδρυση του κράτους». Να καταστεί μία ρητορική λύση, μία κοινοτοπία-υπεκφυγή, ενώ εφαρμόζονται τα ακριβώς αντίθετα. Αυτό συνδέεται και με το σοβαρό ενδεχόμενο να μην αντιλαμβάνεται κανείς, ακόμη κι εάν είναι καλών προθέσεων, τι σημαίνει παραγωγική ανασυγκρότηση, και να έχει πλήρως παρεξηγήσει την έννοια και το περιεχόμενό της.
 
Παρεξήγηση είναι να θεωρεί κανείς ότι παραγωγική ανασυγκρότηση συνίσταται στο να αναστηθεί και να αναβιώσει η δομή επιχειρήσεων, επενδύσεων, απασχόλησης που κατέρρευσε το 2008-2013. Να το πούμε απλά: την περίοδο 2008-2013 χάθηκαν επιχειρήσεις, χάθηκαν επενδύσεις και χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας από τους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Την περίοδο 2008- 2013 χάθηκαν (συγκρίνουμε β τρίμηνο 2008 με β΄ τρίμηνο 2013) 227.000 θέσεις εργασίας στις κατασκευές, 201.000 στη μεταποίηση, 176.000 στο εμπόριο, 60.000 στον τουρισμό και στο εμπόριο, 40.000 στην εκπαίδευση, 35.000 στις μεταφορές, κ.ο.κ.
 
Είναι παραγωγική ανασυγκρότηση να ανακτηθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και να γίνουν επενδύσεις εκεί όπου ήταν και χάθηκαν; Η απάντηση τι είναι παραγωγική ανασυγκρότηση, προϋποθέτει σαφή θέση για το τι είναι αυτό που κατέρρευσε παταγωδώς. Τι είναι αυτό που οδηγήθηκε στο αποτέλεσμα να χαθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να προστεθούν ένα εκατομμύριο άνεργοι στον κατάλογο των ανέργων, οι περισσότεροι των οποίων βίωσαν και βιώνουν μακροχρόνια ανεργία.
 
Τι είναι αυτό που είχε ως αποτέλεσμα τα ποσοστά απασχόλησης της Ελλάδας, η οποία ενώ ήθελε, και έλεγε, και ενδεχομένως πίστευε, ότι συγκλίνει στα ποσοστά απασχόλησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 64%-65%, έφθασε οι πλησιέστεροι συγκρίσιμοι δείκτες διεθνώς να είναι για τα γενικά ποσοστά απασχόλησης η Τουρκία, και για τα ποσοστά απασχόλησης των νέων 16-24 ετών η Νότια Αφρική. Οι ψυχροί δείκτες λένε ότι η Ελλάδα συγκλίνει το β΄ τρίμηνο 2013 με τα γενικά ποσοστά απασχόλησης της Τουρκίας στο 49%-50%, και με τα ποσοστά απασχόλησης στους νέους 16-24 ετών με τη Νότιο Αφρική (στο 11%-12%)!
 
Αυτό που κατέρρευσε, και το οποίο μόνον ως κορυφαία παρεξήγηση και αυταπάτη θα μπορούσε να υιοθετηθεί ως περιεχόμενο της παραγωγικής ανασυγκρότησης που χρειάζεται η χώρα, είναι η αντιπαραγωγική συγκρότησή της την περίοδο 2000-2009, για να αρκεσθούμε στα έργα της προηγούμενης δεκαετίας.